Založ si blog

Je potrebný obrat o 180 stupňov.

              Podľa Biblie došlo k obráteniu apoštola Pavla zo Šavla na Pavla / z gréčtiny Paulus / pri jeho ceste do Damašku, kde mal pochytať kresťanov a priviesť ich do Jeruzalema. Šavel / v hebrejčine Saul / bol totižto dovtedy ich zarytý  nepriateľ. K  obráteniu Šavla na Pavla vraj došlo keď sa mu zjavil  Ježiš Kristus. Keď sa Pavlovi potvrdilo, že Ježiš Kristus žije a legendy o jeho zmŕtvychstaní sú teda pravdivé, stal sa z Pavla oduševnený propagátor a šíriteľ kresťanstva. Apoštol Pavol vo svojom prvom liste korínťanom tvrdo kritizoval úpadok morálky korínťanov, ich nechuť opustiť pohanských bohov a nabádal ich k pokore a láske k svojim bližným a láske k Bohu a Ježišovi. Vo svojom liste spomenul aj svoje obrátenie a nabádal aj korínťanov, aby sa od svojich nerestí otočili nie o niekoľko stupňov, ani nie o 180 stupňov ale rovno o 360. Nenabádal ľudí, aby za každú cenu chodili do kostolov len preto, aby sa usilovne modlili a pritom sa v živote  neriadili vierou, nepreciťujú ju, čo je farizejstvo, ale aby vzťah k Bohu a Ježišovi aj precítili, mali vieru a lásku priamo v srdci a žili mravne. 

              Nie, nemajte obavy, nehodlám vás obrátiť na žiadnu vieru. Chcem len týmto príbehom z Biblie poukázať na isté podobenstvo so stavom našej spoločnosti, úrovňou morálky, pocitov zodpovednosti a vzťahu občanov Slovenska k veciam verejným. Z dlhodobých štatistík vyplýva, že ku kresťanskej viere sa hlási u nás zhruba 70 % obyvateľov. Z nich len asi jedna tretina pravidelne navštevuje bohoslužby v kostole. Nie som zástancom tvrdošijného uplatňovania viery za každú cenu a plne v duchu písma svätého. Súdny človek si musí predsa ponechať určitú mieru slobody myslenia, aby sa z neho nestal fanatik ovládaný cirkvou. Osobne som presvedčený, že väčšina občanov Slovenska či sú takej alebo onakej viery, alebo bez vyznania sú bezúhonní občania, čo poctivo pracujú, dodržujú zákony, sú morálni, žijú usporiadaným rodinným životom a v takom duchu vychovávajú aj svojich potomkov. Som presvedčený, že drvivá väčšina z nich má svoju vieru a lásku vo svojom srdci.

              Ak máme v sebe aspoň kúsok dobra, pokúsme sa o otočenie, o obrat v našom myslení, o revolúciu v myslení a to nie o jeden, či niekoľko stupňov ale o aspoň takých 180 stupňov. Obrátili by sme sa tak chrbtom k všetkému prehnitému, prekonanému, k súčasným politikom a kandidátom politických zoskupení reprezentujúcim staré poriadky. Náš doterajší spoločenský a politický systém už nevyhovuje občanom ani volaniu doby. Rozhodne a nekompromisne už patria dávno na smetisko dejín – pošlime im svojim postojom k voľbám jasné a rozhodné NIE ! Apelujem preto na všetkých našich spoluobčanov, ktorým nie je ľahostajný osud nášho milovaného Slovenska : v záujme budúcich generácii, odosobnite sa od svojich doterajších predstáv ako a akým smerom riadiť našu spoločnosť alebo i svet a rozhodujte sa svojim srdcom a rozumom. Zo súčasných politikov nás k prosperite a k životu na ľudskej úrovni nedovedie nik !  Dokážeme to len my spoločne, ale už definitívne bez nich.

              Je len jedna cesta k lepším zajtraškom : PRAVDA – PRÁCA – PRÁVO – PORIADOK – PROSPERITA. Ak by sa týchto päť „P“ dostalo do preambuly novej Ústavy SR a do sľubu poslancov NR SR, nemal by nik šancu takéto najvznešenejšie atribúty morálky a mravnosti porušiť, bola by to jeho politická smrť !

              Ľudia dobrej vôle, choďte voliť. Oslovujem hlavne tých, čo tvrdia, že nemajú koho voliť. Zmente to na nevoliť, tzn. prevezmite si hlasovací lístok a prečiarknite ho. Tým nezvolíte nikoho, ale štatisticky budete vedieť, že neplatný hlasovací lístok je potvrdením vášho nesúhlasu so starými poriadkami a skompromitovanými politikmi a ich politickými zoskupeniami. Ak nepôjdete voliť, nebudú vás rátať za svojich odporcov. Ide však o to , aby poznali našu silu, aby vedeli, že je nás viac ako rátali, a že ich už nechceme !

              Ej, mor ho, ty detvo môjho rodu,

                        čo rukou kradmou siahaš na moju slobodu.

             A čo i dušu dáš v tom boji divokom,

                        Ej, mor ty len a voľ nebyť, ako byť otrokom ! 

        / úrivok z básne Sama Chalúpku / Báseň bola motivujúcim a mobilizujúcim prvkom našich otcov a matiek v boji za slobodu v SNP.

Čo som chcel doteraz povedať som povedal, čo som chcel napísať som napísal. Viac by bolo menej. Možno po voľbách, ak by bol sokol slobody ešte stále v klietke…..

 

Krajina, kde orly tatranské nelietajú . . .

14.05.2012

Často sa hovorí o nás Slovákoch, že sme národ holubičí. Je to zrejme chabý pokus vykresliť nás ako nositeľov miernych pováh a dobrosrdečnosti. Možno je to tak a možno je to inak. Ak sme takto celkom poľahky prirovnávaní k holubom, mali by sme vedieť aj ich ostatné, už nie tak celkom populárne vlastnosti. Sú aj veľmi naivní a dôverčiví. Z detstva si pamätám, že [...]

Dobrý deň, Slovensko.

04.04.2012

Vzdialené nejasné obrysy bielych vrcholkov hôr sa strácajú v modravom opare ovenčené zlatistými lúčmi jarného slnka, drozdy veselo spievajú zamilované piesne v bláznivom ošiali chvatného zbierania drobných stebiel na stavbu hniezd, do zamdlenia omamujúca vôňa bieloskvúcich kvietkov na kríkoch divých sliviek nedočkavo čakajúcich na pohladenie prvých prebudených [...]

Genocída morálky a zdravého rozumu.

01.04.2012

Rok 2012, presnejšie 21.12.2012 má vraj podľa kalendára Inkov nastať koniec sveta. Mám veľké nutkanie si myslieť, že u nás už nastal teraz, aspoň čo sa týka slobody myslenia, rovnosti pred zákonom a úcty človeka k človeku. Neprerušene tak pokračuje partokracia,úspešne stále válcujúca a znásilňujúca našu ešte stále nezrelú demokraciu. Predčasné voľby iba [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 37826x
Priemerná čítanosť článkov: 1645x

Autor blogu

Kategórie