Založ si blog

Nevadí ? Nevadí.

             Nie som za presadzovanie požiadaviek nespokojných občanov so súčasným stavom našej spoločnosti a hlavne politickej situácii násilným spôsobom. Preto ma dosť vytočil článok o výzve k ozbrojenému povstaniu v Čechách. Okrem tejto neadekvátnej výzvy na ozbrojené násilie sa dá zväčša s obsahom článku súhlasiť. Pisateľ popisuje celospoločenské problémy v Čechách tak, že ak  zameníme všetky odvodeniny slova “ český “ za “ slovenský “ je to temer identické so situáciou u nás.  Necháme sa pokojne bez odporu utláčať, klamať a podvádzať od politikov, a nám to zrejme nevadí. A nevadia nám asi aj také veci ako je napríklad  nedodržiavanie základných ľudských práv.

             Ak by si niekto dal tú námahu a porovnal plné znenie Všeobecnej deklarácie ľudských práv, schválenú Valným zhromaždením OSN  s jej mutáciou v našej Ústave SR, žasol by, koľko je tam nezrovnalostí. Predstavte si, že oproti Všeobecnej deklarácii ľudských práv tam napríklad chýba také základné právo ľudí ako je právo na prácu !!! Verte – neverte je to tak. O práci ako takej sú v našej ústave uvádzané len samé slintačky o povinnostiach zamestnanca, zamestnaváteľa, mzde a odmenách, opatreniach pre bezpečnosť pri práci a iné, ale o práve na prácu vôbec nič. Je to náhoda alebo zámer ? Štát sa tak elegantne zbavil zodpovednosti za tvorbu nových pracovných miezd, a túto zodpovednosť poľahky prehodil zo svojho pleca prevažne na plecia zamestnávateľov  zo súkromného sektoru a nezamestnanosť nezúčastnene iba registruje, chváli sa keď klesá a zbavuje sa zodpovednosti keď stúpa. Mnohé iné práva ako právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, právo na zdravé životné prostredie alebo právo na bývanie tam síce figuruje, ale dodržiavajú sa ? Aj týchto práv sa rád zbavuje, čoho svedectvom je kolaps zdravotníctva, necitlivé drancovanie prírody a nerastného bohatstva a zhoršujúce sa životné prostredie. Ústava SR síce potvrdzuje vlastnícke práva štátu na prírodné bohatstvá, ale ten sa  zbavuje týchto významných práv / napríklad ťažba nerastov a podzemné zdroje vody a termálnych a liečebných prameňov / tým, že ich nerozmyslene  rozpredáva súkromným investorom, čím značne zneprístupnil bezplatnú kúpeľnú liečbu alebo liečenie za prijateľné ceny menej solventným občanom alebo sa niekoľkoročne predlžuje čakacia doba na prideľovanie liečebných poukazov často aj zbytočne prebujnelým byrokratizmom zdravotných poisťovní.

            Možno by stálo za pozornosť organizátorom protestov, aby požiadali renomovaných ústavných právnikov, aby podrobili našu Ústavu dôkladnejšej analýze. Ak sa potvrdia jej závažné nedostatky, mali by organizátori protestov dať v tomto smere podnet na Ústavný súd SR, prípadne ústavných právnikov požiadať o vypracovanie nového návrhu ústavy. Nejak sa mi marí, že pán Hrušovský sa aj vyslovil za schválenie nového návrhu  ústavy, ale akej, a budú sa môcť jednoduchí ľudia k jej návrhu  aj vyjadriť to nepovedal. A bude vôbec pri jej schvaľovaní použitý inštitút referenda ?

            Ani sa nedivím SMK a KDH, že sa kedysi zdržali hlasovania pri schváľovaní Ústavy SR v roku 1992. Bol to nepochybne právnický paškvil a jej vtedajší signatári asi nemajú byť na čo hrdí, keďže sporné ustanovenia doteraz nezmenili. Osobne ma prekvapuje, že 22 rokov  používame takúto ústavu, ktorá okliešťuje základné ľudské práva, resp. ich ani nedodržuje. Nevadí ? Malo by !

Krajina, kde orly tatranské nelietajú . . .

14.05.2012

Často sa hovorí o nás Slovákoch, že sme národ holubičí. Je to zrejme chabý pokus vykresliť nás ako nositeľov miernych pováh a dobrosrdečnosti. Možno je to tak a možno je to inak. Ak sme takto celkom poľahky prirovnávaní k holubom, mali by sme vedieť aj ich ostatné, už nie tak celkom populárne vlastnosti. Sú aj veľmi naivní a dôverčiví. Z detstva si pamätám, že [...]

Dobrý deň, Slovensko.

04.04.2012

Vzdialené nejasné obrysy bielych vrcholkov hôr sa strácajú v modravom opare ovenčené zlatistými lúčmi jarného slnka, drozdy veselo spievajú zamilované piesne v bláznivom ošiali chvatného zbierania drobných stebiel na stavbu hniezd, do zamdlenia omamujúca vôňa bieloskvúcich kvietkov na kríkoch divých sliviek nedočkavo čakajúcich na pohladenie prvých prebudených [...]

Genocída morálky a zdravého rozumu.

01.04.2012

Rok 2012, presnejšie 21.12.2012 má vraj podľa kalendára Inkov nastať koniec sveta. Mám veľké nutkanie si myslieť, že u nás už nastal teraz, aspoň čo sa týka slobody myslenia, rovnosti pred zákonom a úcty človeka k človeku. Neprerušene tak pokračuje partokracia,úspešne stále válcujúca a znásilňujúca našu ešte stále nezrelú demokraciu. Predčasné voľby iba [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 37734x
Priemerná čítanosť článkov: 1641x

Autor blogu

Kategórie